Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEG KEDVENCEBB KEDVENC ADAT

2009.08.29

Kép Taylor Swift 

születési név   becenév
 Taylor Alison Swift    Tay, T-Sweezy, T-Swizzle
születési idő   névnap
 1989. december 13.    április 26.
születési hely   csillagjegy
 Wyomissing, Pennsylvania, USA    nyilas
foglalkozás   magasság
 énekesnő, színésznő    180 cm
családi állapot   szemszín
 hajadon, nincs gyerek    kék
partner   hajszín
 nincs    szőke

Életrajz:
Taylor Alison Swift amerikai country-pop énekesnő és dalszerző 1989. december 13-án született. 2006-ban debütált a "Tim McGraw" c. száma. 2006 októberében bocsátották ki a debütáló albumát. A lemezen 5 sikerszám is található, melyek a Billboard Hot Country Songs listán háromszoros Multi-Platinumok voltak. A New York Times Taylor-t az egyik legnagyobb pop dalszerzők közül az egyiknek tartja.

Nielsen SoundScan szerint 2008-ban Taylor lemezét vásárolták a legtöbben Amerikában. A ”Fearless” c. albuma a 3. és 6. helyen végzett e téren a 2.1 és 1.5 millió darab eladott lemezzel. Nielsen SoundScan történelmében Taylor volt az első akinek két különböző albuma is szerepelt a Top 10-ben az évvégi éves album listán. Szintén a Taylor albuma volt az első country zene történelmében amely a női előadók közül 8 teljes hetet töltött az 1. helyen a Billboard 200 listán. 2009 január közepén 2 millióan fizettek Taylor 3 különböző számáért hogy letöltsék, ezzel ő volt a country női előadók közül az első aki erre képes volt. 2009. február 8-án a ”Love Story” c. száma volt az első a country zene történelemben melyért a legtöbben fizettek hogy letöltsék. Szintén ez a dal volt az első counrty szám mely a Mainstream Top 40 listán az 1. helyen végzett.

Taylor a Pennsylvania-i Wyomissing-ben született. Édesapja Scott Swift tőzsdeügynök, édesanyja Andrea Swift háztartásvezető. Van egy öccse, Austin. Amikor Taylor 4. osztályos volt megnyert egy nemzeti költészeti versenyt a 3 oldalas versével melynek a "Monster In My Closet" a címe. 10 évesen kezdett dalokat írni, karaoke versenyeken, vásárokon, fesztiválokon énekelni. Az egyik nyár folyamán Taylor rászánta magát és írt egy 350 oldalas regényt. Kirk Cremer SNL egyik gyermekcsoportjában Taylor is énekelt. A többi gyerek közül kitűnt Taylor. Kirk segítségével bevásárlóközpontokban és a hétvégi estéken karaoke bulikon énekelt. Innentől kezdve már felfelé haladt Taylor zenei karrierje. Első jelentős megjelenése a Bloomsburg Fair-en volt, melyet a helyi előadóművész, Pat Garrett rendezett.

Legnagyobb zenei inspirálója Shania Twain. Akikre még felnéz a zene terén az a nagymamája és LeAnn Rimes. Bár a nagymamája professzionális operaénekes volt, Taylor-t inkább a counrty zene vonzotta. Ebben a zenei stílusban Patsy Cline és Dolly Parton voltak a kedvencei fiatalabb korában.

11 évesen látogatott el először Nashville-be hogy demokat vegyen fel és itt is énekelt karaoke versenyeken. Ekkor abban reménykedett hogy majd dalokat vesz fel de csak elutasítást kapott. Miután visszatért Pennsylvania-ba felkérték, hogy énekelje el a nemzeti himnuszt egy tenisz versenyen.

Elkezdett dalokat írni és 12 húros gitáron játszani miután betöltötte a 12. életévét. Ezután már rendszeresen látogatott el Nashville-be, és a helyi dalszerzőkkel dolgozott együtt. 14 éves korába a család úgy döntött hogy Nashville egyik külvárosába költöznek, 15 évesen egy lemezszerződést utasított vissza a RCA Records. Nem engedték Taylor-nak hogy a saját számait vegye fel. Tovább dolgozott a dalszerzőkkel és a The Bluebird Café-ban többször is fellépett. Ezután felkarolta Scott Borchetta, aki a Big Machine Records-nál dolgozott.

Taylor első dala a "Tim McGraw", mely a Billboard's Hot Country Songs listán a 6. helyen végzett 2007. január 27.-én. Taylor ezt a dalt a gólyaként írta a középiskolában. A kedvenc country előadója Tim McGraw és innen jött a szám címe. Az album melyen ez a szám hallható 2006 október 24-én jelent meg ”Taylor Swift” címmel. A lemezen hallható dalokat Taylor írta de van olyan melyen több dalszerzővel dolgozott együtt. Az album a megjelenés után 1 héttel a 19. helyen végzett a Billboard 200 listán 39,000 eladott példánnyal. Később az 1. helyet is elérte a Billboard Top Country Albums listán, majd az 5. helyet a Billboard 200 listán. 8 hetet töltött az 1. helyen a Top Country Albums listán. 2008 novemberében hárommillió darabot vásároltak és 7.5 millióan töltötték a számait. Taylor MySpace oldalát 20 millióan látták már, így a 15. helyen áll a leglátogatottabb MySpace-es előadók listáján. Így ezzel ő a MySpace leglátogatottabb country-énekese. A ”Tim McGraw” számához készült videóklip 30 héten keresztül szerepelt GAC Top 20 listáján és ezzel rekordott döntött. A CMT-n viszont már az 1. helyet sikerült megszereznie. 2007. május 15-én Taylor elénelte a nagyközönség előtt a dalt a CMA díjátadón. A számot Tim McGrawnak szánta, aki ott ült a közönség soraiban. Tim és Faith Hill közös turnéját a Soul2Soult is ő nyitotta, emellett résztvett George Strait, Brad Paisley és a Rascal Flatts turnéján is.

Szerepelt a GAC Short Cuts című műsorban is, ami egy részdokumentumfilm Taylor-ról, ezt le is adták 2006. nyarán a Great American Country-ban. 2006. november 12-én énekelte a nemzeti himnuszt a NASCAR-on, majd 2006. november 23-án pedig részt vett a Hálaadás napján tartott, Miami Dolphins és a Detroit Lions közti futbalmérkőzésen. Énekelt a Pittsburgh Steelers félidőjében is. 2007. február 13-án a The Tonight Show-ba meghívást kapott Jay Lenotól, és az interjú végén énekelte a ”Tim McGraw” című számát.

Ezt követte a ”Teardrops On My Guitar” című kislemezdal, amely a 46. helyen debütált 2007. február 24-én a Country Charts-on. A dal egyébként 2007. nyarán lett nagyon sikeres, ugyanis a Billboard Country Charton a 2. helyen állt, és a Billboard Hot 100 listán pedig a 33. helyen. A dalnak elkészítették a Pop Mix változatát is, amely a Hot 100 listán a 13. míg a Pop 100 listán a 11. helyen állt. 2007. augusztus 21-én meghívták az America's Good Talent show-ba, hogy együtt énekeljék el a ”Teardrops On My Guitar” című számot Julienne Irwinnel.

2007. októberében a dalszerzés által a Nashville Songwriters Association International megválasztotta Taylort az év énekes/dalszerzőjének, így odaítélték neki a Songwriter/Artist of the Year Award nevű díjat. Így ő lett mindenidők legfiatalabb előadója, akinek eddig odaadták ezt a díjat.

2007. november 7-én megnyerte a 2007 CMA Horizon Awards-ot, és kiadta harmadik kislemezét, az ”Our Song”-ot, amely a listákon a 6. helyen állt, de a 2007. december 22-i héten megszerezte az 1. helyet is. Ez volt a második olyan dal, amely ilyen rövid idő alatt elérte egyből az első helyet a country zenében. Emellett az ”Our Song” 6 hetet töltött a countrydalok listáján, a Billboard Hot 100 listán a 16, míg a Billboard Pop 100 listán a 24. helyet sikerült megszereznie.
Taylor mindezek mellett felvett egy karácsonyi lemezt is, amely a ”Sounds Of The Season: The Taylor Swift Holiday Collection” nevet kapta. Ez a lemez 2007. október 16-án került a Target boltokba, limitált kiadással. Ez a lemez nem aratott olyan nagy sikert, mint az első nagylemez, de például a ”Last Christmas” című dal feldolgozása és Taylor saját karácsonyi dalai is szerepelnek ezen az albumon.
Taylort 2008-ban jelölték a Grammy Awardson a Best New Artist kategóriában, de sajnos nem nyert, helyette Amy Winehouse vihette haza ezt a díjat. Közben jött a negyedik kislemez is, a ”Picture To Burn”. A dal 2008. elején debütált, majd a Billboard Country Charton a 3. helyet sikerült megszereznie 2008. tavaszán.

Swift a Seventeen magazin 2008. júniusi számának címlapján is helyett kapott. Emellett a Maxim az 52. legszexibb nőnek választotta meg 2008-ban.

A Big Machine Records 2008. május 19-én kiadta a következő kislemezt, a ”Should've Said No”-t. Ez a dal az ötödik és egyben utolsó kislemez erről a lemezről.

Taylor 2008-ban kiadta a ”Beautiful Eyes” című nagylemezét, amelyet kizárólag csak a Walmart-nál lehet megvásárolni. 2008. júliusában Taylor Aaron Academy-nál megkapta a diplomáját. Ezek mellett 2008. augusztus 23-án a ”Should've Said No” Taylor második olyan kislemezdala lett, amely az 1. helyre került.

Taylor következő, második stúdióalbuma a ”Fearless” címet kapta. 2008. november 11-én került a boltok polcaira. Az első kislemezdal, a ”Change” a 2008-as Olimpia egyik dala volt. Emellett az NBC zenéjeként is számon tartják. A második kislemez erről a nagylemezről a ”Love Story”, amely 2008. szeptember 23-án debütált a rádiókban.

2008-ban Brad Paisley ”Online” c. számához készült videóklipben Taylor is szerepel. A Jonas Brothers: The 3D Concert Experience-ben is feltűnik kis időre. A CSI: Crime Scene Investigation c. sorozatban is szerepel 1 epizódig, itt már a színészi tehetségét is megmutathatta. Kellie Pickler "Best Days of Your Life" c. számához készült videóklipben Taylor is látható. A Hannah Montana: The Movie-ban (Hannah Montana: A Film) is szerepel. Itt saját magát játsza és a színpadon énekel. Jelenleg a Valentine's Day c. filmet forgatja. Olyan sztárok mellett fog szerepelni Taylor mint, Bradley Cooper, Eric Dane, Anne Hathaway, Ashton Kutcher, Jessica Alba, Julia Roberts, Jessica Biel, Jennifer Garner, Patrick Dempsey és Queen Latifah. A premiere várhatólag 2010 elején, február 12.-én lesz az USA-ban. A magyar premier még ismeretlen.

Érdekességek:
- Egy ideig járt Joe Jonas-szal, de a srác kis idő után telefonon keresztül szakított vele.
- Taylor MySpace-e a countryelőadók körében a 2. legnézettebb oldal a MySpace-en.
- Taylor az első lemezén lévő számokat mind ő írta.
- A Hannah Montana: The Movie-ból ismert Lucas Till szerepelt a You Belong with me videóklipjében.
- Szerencseszáma a 13.
- Teardrops On My Guitar dal egy igaz történeten alapul, Taylor egyik középiskolai évéből, amelyben egy bizonyos Drew Hardwické volt a főszerep. A fiú csak a barátot látta Taylorban, Taylor viszont nem így érzett.
- A Should've Said No klip az a videófelvétel, amikor a dalt a 43rd Annual Academy of Country Music Awards-on adta elő Taylor. Az előadás egy csuklyás pulóverben kezdődött, majd hamarosan egy rövid, fekete ruhában láthatták a nézők. A dal utolsó néhány másodpercét már zuhogó vízesésben énekelte, amelyet a szervezők készítettek el. Taylor elmondta, 10 éves kora óta vágyott egy ilyen előadásra.
- Jóbarátja Kellie Pickler.
- Legjobb barátnői a színtén híres Miley Cyrus és Selena Gomez.
- Az egyik kedvenc sorozata a Grey's Anatomy (Grace klinika) és elmondása szerint nagyon szomorú volt, amikor Denny meghalt.

Kedvenc:
- Színe: fehér.
- Étele: túróslepény.
- Ünnepe: karácsony.
- Helye: patak mellett.
- Évszaka: nyár.
- Gitárja: Taylor gitárok.
- Színésze: Miranda Lambert és Tim McGraw.
- Dala: Tim McGraw: Can’t Tell Me Nothin.

Autogramcím:
c/o Taylor Swift Entertainment
242 West Main Street
PMB 412
Hendersonville, TN 37075
USA