Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kamaszok olvassatok :D

2009.08.29

A felnőtté válás rögös útja során megannyi változáson megyünk keresztül. Változunk, kívül-belül. Ebben a cikkben azokat a változásokat gyűjtöttük össze, melyek bár kívülről nem látszanak, nagyon is megváltoztatják a személyiségedet.

Ha kamasz vagy, biztosan érzed, hogy valami megváltozott. Valami hiányzik körüled. Úgy látod mindenki más lett, pedig valójában Te vagy az, aki megváltozott, átalakult.

Minden megváltozik

A kamaszkor nehéz a szülőknek, és a serdülőknek is egyaránt. Fontos, hogy már szinte mindenről van saját véleményed, van saját akaratod, egyre kevésbé fogadod meg a szülők intelmeit, próbálod Te irányítani a világodat.

Régebben teljesen természetes volt, hogy ha bármi bajod volt, Anyuhoz vagy Apuhoz fordultál segítségért, de most már ez is megváltozott.

Sajnos ezt a szülők nem igazán fogadják el, hiszen a legtöbbjüknek mindig az a kicsi gyermeke maradsz, aki voltál. Hidd el, nekik sem egyszerű! Ezután megpróbálnak a helyes útra terelni, de emiatt sok konfliktus alakulhat ki. Nem szabad elfelejtened, hogy a szüleiddel élsz, ők tartanak el, tőlük kapod a ruháidat, az ételedet, és még rengeteg dolgot, amit itt most nem tudnék felsorolni. Ha másért nem, ezért hálával tartozol nekik, ezt a legjobban úgy tudod kifejezni, ha szót fogadsz nekik. A legjobb megoldás: hallgasd meg őket, mérlegelj, majd dönts!

 

Próbáld megérteni szüleid érzéseit is!

Biztos lehetsz benne, ők a legjobbat akarják neked, csak néha ezt te nem érzed. Ők felnőtt módjára gondolkodnak, de Te még nem. Most alakulsz át, így ezt nehéz elfogadnod, de ez az igazság.
Emellett jó ötlet gyakran kikérni a szülők véleményét, mert ha még nem is fogadod meg, akkor is úgy érzik, hogy fontosak neked. Ha rossz a kapcsolatod a szüleiddel, akkor egy megbízható felnőtt, vagy egy idősebb barát is tud segíteni Neked a nehezebb helyzetekben.

 

Próbáld megérteni a szüleidet! Számukra Te vagy a legfontosabb, így mikor elkezdesz önállósodni, és nem mindig hozzájuk fordulsz, egy egész világ omolhat össze bennük. Tehát próbáld meg a lehető legkevésbé megbántani a szüleidet, ápolj velük jó kapcsolatot, és igyekezz szót fogadni nekik.

Ne menekülj előlük, ha megpróbálnak beszélgetni veled, inkább segíts nekik abban, hogy megismerjék az új énedet! Így jobban megbíznak benned, elfogadják a véleményeset, gondolataidat, ötleteidet.

Egyszer bőgök, utána meg nevetek…

Kamaszkorban fontosak a barátok - illusztrációHidd el, ez teljesen normális állapot! A hormonrendszer és az érzelmeid bonyolult kapcsolatban állnak egymással, így jogos, hogy néha nehezen tűröd a terheket. De hát ezzel jár a felnőttkor! És ugye Te is szeretnél inkább felnőttnek tűnni, mint gyereknek? Akkor érhetsz el eredményt a környezeted és a szüleid szemében, ha úgy viselkedsz, mint egy felnőtt. Tehát félre a hisztivel, az elégedetlenkedéssel! Segíts be a házimunkában, komolyan gondolkozz el a dolgokról, kezdj el gondolkozni a jövődről! Bár nem hangzik egyszerűnek, igazán az - ha komolyan gondolod, illetve csinálod.

Nem vagy tökéletes - de más sem az!

A kamaszok hajlamosak arra, hogy mindent és mindenkit kritizáljanak. Ráadásul nem építő jellegű kritikával, hanem bántással, gúnyolódással. Még ha ezt nem is akarva teszik belegázolnak más ember(ek) lelkébe, ami újabb konfliktusokhoz vezet.

Hogy másokat lefogadj, először önmagadat kell elfogadnod. Hidd el, senki sem tökéletes, így te sem lehetsz az. Már ebben a korban is mindenki próbálja megtalálni a saját stílusát. Ugye neked sem esik jól, ha kritizálják a hajadat, ruhádat, stb.? Szóval te se tegyél másokra csípős megjegyzéseket, még ha alapja is van a dolognak.
Sokaknak a testükkel van a bajuk, és emiatt nem tudják elfogadni önmagukat. Tudnod kell: a tested jelentős átváltozásokon megy még keresztül. Ne legyél türelmetlen, ne hasonlítgasd magad a felnőttekhez, vagy az elképzelt ideálokhoz! Ez sokszor vezet ahhoz, hogy alábecsüld önmagadat. Szóval semmi hasonlítgatás!

Barátok

Egy kamasz életében a barátok nagyon fontosak. Jó dolog, hogy ebben a korban új barátságok alakulnak ki, elkezdünk felnézni valakire, és gyűjtjük magunk köré az új barátokat, barátnőket. Persze az roppant idegesítő, ha a család nem díjazza a bandát, a haverokat. Sajnos a legtöbb esetben a szülőknek ilyenkor igaza van. Gondolj csak bele, ki díjazná, ha gyermeke drogos, alkoholista, cigis, vagy csak ránézésre elvont bandával lógna? Ők csak téged akarnak megvédeni, nem az a bajuk, hogy elmész, vagy, hogy új barátaid vannak, hanem csak az, hogy milyenek ezek a barátok.

Tehát, gondold át, hogy milyenek is a barátaid, mik az életcéljaik, a vágyaik. Ha ezt átgondoltad, és még mindig szimpatikusak, akkor nincs gond. Viszont ha nem, akkor jobb, ha új társaság után nézel.

Szerelem

Teljesen normális, hogy kezded felfedezni a másik nemet. Természetes, hogy fantáziálsz az együttlétekről, a közös életről, és úgy egyáltalán a járásról. Ez természetes folyamat mely a későbbiekben nagy segítségedre lesz, hiszen így nem csak a másik nemet fedezheted fel, hanem kialakíthatod a saját ideálodat is.